Seven Soul Motion
Image default
Zorg

Wat is lasertherapie?

Eigenlijk maken we in het dagelijks leven al veel gebruik van lasertechnologie. Denk aan dvd-spelers, Blu-Ray producten en barcodescanners. Al deze dingen werken compleet met de technologie van laserstraling, omdat lasers informatie opslaan. Daarnaast zijn lasers een gewilde techniek die een efficiënt snijwerk en gravering mogelijk maakt in allerlei materiaalsoorten. Ook worden lasers steeds meer gebruikt als onderdeel van

medische apparatuur voor cosmetische ingrepen, zoals het laseren van ogen, of bij operaties.  

Hoe werkt lasertherapie?

In de geneeskunde worden lasers ingezet om cellen in het lichaam te beïnvloeden, waarbij een hogere celdeling plaatsvindt. Zogenaamde fagocyten worden gestimuleerd en cellen kunnen externe deeltjes beter opnemen. Laserstraling bevordert de stofwisseling van cellen en door de generatie van weefsel en de stimulans van het immuunsysteem wordt het genezingsproces van wonden, evenals de bloedcirculatie, gestimuleerd. Dit kan de fase die nodig is voor genezing aanzienlijk versnellen.

Toepassingen van lasertherapie

Er is bijna geen andere technologie die zo efficiënt is als lasertechnologie. Met een snelheid van enkele seconden kan met grote nauwkeurigheid en hoogwaardige impact resultaten bereikt worden op verschillende niveaus, zowel op materiaal als in het lichaam. Laserteharpie kent een diverse toepassing op medisch en cosmetisch gebied en werkt vooral dankzij een sterke concentratie van de straling. Veel toepassingen richten zich op het snijden van weefsel of het stollen van vloeistoffen zoals bloed. Een aantal voorbeelden van cosmetische doelen zijn epilering (ontharing), verwijderen van littekens, aandoeningen zoals spataderen, verwijderen van tatoeages, lokale pijnverlichting, versnelde wondgenezing, remming van infectie.

Effecten op de huid

Laserstraling verleent goede diensten aan herstel van huidaandoeningen en de zichtcorrectie van ogen. Als het gaat om de risico’s die straling met zich meebrengt, is de huid doorgaans minder kwetsbaar dan het oog. Hoe ver de straling penetreert en hoeveel impact wordt bereikt, is afhankelijk van de golflengte. Eventuele risico’s blijven meestal beperkt tot de bovenste huidlaag, maar bij veel penetratie kan schade in dieper gelegen weefsel niet worden uitgesloten.

Pijnbestrijding

Veel pijnlijke aandoeningen van het lichaam zijn uitstekend te behandelen met lasertherapie. Denk bijvoorbeeld aan spierklachten en sportblessures. Dankzij de mogelijkheden die lasertechnologie biedt, hoef je vaak geen gebruik te maken van pijnstillers en kun je een ingrijpende operatie voorkomen.